Geschiedenis van Judo Club Nuth

In 1958 startte dhr. A. Krystek (6e DAN Judo en 7e DAN Jiu-Jitsu, leraar Aikido) zijn sportinstituut in Heerlen, waarna hij rond 1964 ook in Nuth ging lesgeven. Na enkele jaren droeg hij het lesgeven in Nuth over aan dhr. Jack Wehrens, die samen met zijn vrouw Tiny tot 1999 actief was op de tatami.

Om gezondheidsredenen moest dhr. Wehrens een stap terug doen en hij vond in Frans Brouwer een welwillende opvolger. Frans was toen nog bezig met de judoleraar A-opleiding, dus bleef dhr. Krystek de eerste maanden op de achtergrond nog aanwezig als supervisor. Nadat Frans geslaagd was vond dhr. Krystek dat hij zich kon terugtrekken en droeg J.C. Nuth over aan Frans.

Inmiddels is Frans in het bezit van de 5e dan Judo en daarnaast is hij gediplomeerd Judoleraar B, leraar Gevaarsbeheersing en Judoleraar in de Zorg. Samen met Anja, 3e dan en judoleraar A, heeft hij de club jaren onder zijn hoede gehad. Zoon Ruud is ook al van jongs af aan op de tatami te vinden. Recent heeft Ruud de 5e dan behaald en is hij judoleraar B.

Het lesgeversteam is vervolgens uitgebreid met Anouk (4e dan) en Tim (3e dan), beiden ook judoleraar B.

Naast de lesgevers heeft J.C. Nuth ook meerdere (dojo-)assistenten; Kaj, Florence, Sandra, Suzanne, Norah, Lorenzo, Sarah en Manouk. Ook zijn vanaf 2009 meerdere judoka’s van J.C. Nuth via de JBN opgeleid voor clubscheidsrechter. De clubscheidsrechters worden ingezet bij clubkampioenschappen, pupillenuitwisseling en de ontmoetingen van het randoritreffen die J.C. Nuth organiseert.

De activiteiten van J.C. Nuth zijn niet mogelijk zonder de clubscheidsrechters en alle vrijwilligers die klaar staan als wij erom vragen, zoals tafelbezetting, geluidsopbouw, kantinebezetting en nog diverse kleine dingen.