Kata's

In het judo en jiujitsu kennen we verschillende kata's. Kata is de formele manier om de judotechnieken eigen te maken. Deze vormen die men kan trainen zijn vooraf vastgesteld en dienen precies op de juiste wijze uitgevoerd te worden. Zelfs de snelheid en de richtingen zijn bij de kata's bepaald. Jigoro Kano omschreef het kata als volgt: "De kata's vormen het element van de schoonheid in het Judo".

We kennen verschillende kata's van het judo en het jiujitsu. Hieronder zullen we de kata's opsommen. (Als u op de naam van een kata klikt, gaat u naar een beschrijving van dat kata verderop op deze pagina.)

Nage-No-Kata

Het Nage-No-Kata, ook wel te omschrijven als "vormen van het werpen", bestaat uit 5 series van 3 worpen. Deze dienen zowel rechts als links uitgevoerd te worden.

1e serie, Te-Waza (arm- en schouderworpen): 2e serie, Koshi-Waza (heupworpen): 3e serie, Ashi-Waza (beenworpen): 4e Serie, Ma-Sutemi-Waza (opofferingsworpen (recht naar achteren)): 5e Serie, Yoko-Suteme-Waza (opofferingsworpen (naar de zijkant of schuin naar achteren)): Klik hier voor een video

Katame-No-Kata

Het Katame-No-Kata, ook wel te omschrijven als "vormen van controleren", bestaat uit 3 series van elk 5 handelingen.

1e serie, Osae-Waza: 2e serie, Shime-Waza: 3e serie, Kansetsu-Waza: Klik hier voor een video

Gonosen-No-Kata

Het Gonosen-No-Kata, ook wel te omschrijven als "vormen van overnames", bestaat uit 12 overnames van worpen. Uke zet bij Tori een worp in en Tori dient deze worp over te nemen en zo Uke te gooien.

Uke zet in:Tori neemt over met:
O-Soto-GariO-Soto-Gari
Hiza-GurumaHiza-Guruma
O-Uchi-GariOkuri-Ashi-Barai
De-Ashi-BaraiDe-Ashi-Barai
Ko-Soto-GakeTai-Otoshi
Ko-Uchi-GariSasae-Tsuri-Komi-Ashi
Kubi-NageUshiro-Goshi
Koshi-GurumaUki-Goshi
Hane-GoshiSasae-Tsuri-Komi-Ashi
Harai-GoshiUtsuri-Goshi
Uchi-MataSukui-Nage
Kata-SeoiSumi-Gaeshi
Klik hier voor een video

Ju-No-Kata

Het Ju-No-Kata, ook wel omschreven als "vorm van zachtheid", bestaat uit 3 series van elk vijf aanvallen en verdedigingen. Hierbij wordt er niet geworpen.

1e serie: 2e serie: 3e serie: Klik hier voor een video

Kime-No-Kata

Het Kime-No-Kata, ook wel te omschrijven als "vorm van zelfverdediging (mannen)", bestaat uit 8 handelingen geknield (idori), en 12 handelingen staande (tachiai). Bij dit kata word ook veelal gebruik gemaakt van wapens. Daarom komen deze kata's uit het jiu-jitsu en worden zowel bij het judo als bij het jiujitsu beoefend.

Geknielde positieStaande positie
Ryote-DoriRyote-Dori
TsukkakeSode-Tori
Suri-AgeTsukkake
Yoko-UchiTsuki-Age
Ushiro-DoriSuri-Age
TsukkomiYoko-Uchi
Kiri-KomiZege
Yoko-TsukiUshiro-Dori
Tsukkomi
Kiri-Komi
Niki-Gake
Kiri-Oroshi
Klik hier voor een video

Koshiki-No-Kata

Het Koshihi-No-Kata, ook wel omschreven als "antiekvorm" bestaat uit 14 worpen welke langzaam uitgevoerd dienen te worden, en 7 worpen die snel uitgevoerd dienen te worden.

14 langzame technieken:7 snelle technieken:
TaiMi-Kudaki
Yume-No-UchiKuruma-Gaeshi
RyokuhiMizu-Iri
Mizu-GurumaRyusetsu
Mizu-NagareSaka-Otoshi
Hiki-OtoshiYuki-Ore
KodaoreIwa-Nami
Uchi-Kudaki
Tani-Otoshi
Kuruma-Daoshi
Shikoro-Dori
Shikoro-Gaeshi
Yudachi
Taki-Otoshi
Klik hier voor een video

Itsutsu-No-Kata

Het Itsutsu-No-kata, ook wel omschreven als "de vorm van vijf", bestaat uit vijf verschillende technieken / principes van concentratie van de energie en weerstand. Het doel van dit kata is in het kort het principe van maximale doeltreffendheid weer te geven. De technieken hebben hierbij geen naam, alleen een nummer.

  1. Uke duwt tegen de borst van Tori, die rugwaarts valt.
  2. Tori steekt naar de buik. Uke ontwijkt en voert Uki-Otoshi uit.
  3. Tori en Uke draaien rond totdat ze elkaar ontmoeten. Uke voert dan Yoko-Wakare uit.
  4. Uke loopt achter Tori, komt voor Tori te staan, heft beide armen omhoog, brengt linkerhand aan de band en met de rechterhand duwt hij tegen Tori's borst en gaat op zijn linkerknie zitten.
  5. Zoals nummer 3. Echter, ditmaal raken ze elkaar niet.

Hikomi-No-Kata

Het hikomi-no-kata is geen officieel kata, maar is enkele jaren geleden bedacht door Mark Betten en Berder Roorda, als eigen werkstuk bij een danexamen.

Klik hier voor een video