Naar: De geschiedenis van het judo

De geschiedenis van Judo Club Nuth

In 1958 startte dhr. A. Krystek (6e DAN Judo en 7e DAN Jiu-Jitsu, leraar Aikido) zijn sportinstituut in Heerlen, waarna hij rond 1964 ook in Nuth ging lesgeven. Na enkele jaren droeg hij het lesgeven in Nuth over aan dhr. Jack Wehrens, die samen met zijn vrouw Tiny tot 1999 actief was op de tatami.

Om gezondheidsredenen moest dhr. Wehrens een stap terug doen en hij vond in Frans Brouwer een welwillende opvolger. Frans was toen nog bezig met de judoleraar A-opleiding, dus bleef dhr. Krystek de eerste maanden op de achtergrond nog aanwezig als supervisor. Nadat Frans geslaagd was vond dhr. Krystek dat hij zich kon terugtrekken en droeg J.C. Nuth over aan Frans.

Inmiddels is Frans in het bezit van de 5e Dan Judo en daarnaast is hij gediplomeerd Judoleraar B, leraar Gevaarsbeheersing en Judoleraar in de Zorg.

Niet alleen Frans is betrokken bij J.C. Nuth: het hele gezin draait mee: de zonen Davy en Dennis waren sterk betrokken bij alle opleidingen en examens en worden nog steeds ingeschakeld bij toernooien en andere evenementen. Joyce heeft enkele jaren meegeholpen met het begeleiden van judokaís en heeft zich verdiept in het zijn als scheidsrechter in de judosport. Helaas is zij enkele jaren geleden gestopt met zowel zelf judoŽn als scheidsrechteren. Anja en Ruud staan trouw iedere les op de tatami en helpen mee bij toernooien en dergelijke.

Het virus heeft bij Anja zelfs zover toegeslagen dat zij inmiddels haar 3e Dan judo heeft en Judoleraar A is. Ruud heeft inmiddels de 3e Dan en is ook Judoleraar A.

In 2004 hebben we het team uitgebreid met Ronald Oosthoek, 3e Dan Judo, 3e Dan Jiu-Jitsu, Judo en Jiu Jitsu-leraar B, scheidsrechter bij Judo en Jiu-Jitsu. Ronald is even enthousiast over het Judo als het Jiu-Jitsuspelletje. Nu geeft Ronald bij ons Jiu Jitsulessen. Het judoles geven doen Anja, Frans en Ruud met hulp van Bente, Bas en Stefan in alle locaties. Sedert 2005 geeft JC Nuth in de vakantieperiodes judoles aan gehandicapten. Wigwamvakanties te Houthem, dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten en Epileptisch centrum te Maarheeze. Dit vakantie-activiteitenteam bestaat uit sensei Frans, sensei Anja, sensei Ruud en Kim Jacobs.

Vanaf het jaar 2009 zijn meerdere judoka's van J.C. Nuth via de JBN opgeleid voor clubscheidsrechter. De clubscheidsrechters worden ingezet bij clubkampioenschappen, Pupillenuitwisseling en de ontmoetingen van het Randori-treffen die J.C. Nuth organiseert. De clubscheidsrechters zijn:

De activiteiten zijn niet mogelijk zonder deze clubscheidsrechters en alle vrijwilligers die klaar staan als wij erom vragen, zoals tafelbezetting, geluidsopbouw, kantinebezetting en nog diverse kleine dingen.